Paasnacht

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Pasen, feest voor christenen, feest voor christenen alleen. Een naïef feest, zonder bewijzen, zonder sluitende argumenten. Wie gelooft nu in zoiets? Jubelen om een vermoorde profeet, om een man die alleen maar kon steunen op kleine mensen zonder stem, zonder verweer, zonder fraaie titels, zonder bluf. Hij werd de laan uitgestuurd, monddood gemaakt, tot zwijgen veroordeeld, op het zijspoor gezet, verweten en verwijderd.

Blijkbaar verdragen mensen heel veel van mensen: mensen mogen roepen en schreeuwen, ze mogen bluffen en blaffen, ze mogen liegen en bedriegen. Daartegen hebben mensen verweer: ze moeten alleen maar harder schreeuwen, ze moeten alleen maar luider blaffen, ze moeten alleen maar sterker liegen. Zo blijft de molen der mensen draaien.

Totdat er één komt die stil spreekt, die zwijgt als anderen blaffen, die eerlijke taal stelt tegenover de leugen. Dan wordt de logica van het kwaad krachteloos, ontmaskerd en ontwapend. Het echte is van een andere orde. Het echte vertrouwt op de verborgen kracht van de liefde. Het echte vertrouwt op de waarheid die slechts met kleine lettertjes wordt gedrukt, in de marge, in de voetnoten. Slechts weinigen lezen dat.

Het echte gelooft, dat een stad niet van beton is zolang er mensen zijn die nog ergens bloemen planten tussen het asfalt. Het echte gelooft, dat een samenleving waard is wat haar inzet is voor de zwakste. Dat alles is Pasen.

Al die mensen die een verloren strijd voeren, hebben gelijk. Al die mensen die zonder publiciteit het goede doen, hebben gelijk. Al die mensen die lijden en treuren omdat het slecht gaat in de wereld, hebben gelijk. Al die vele mensen die geloven, dat de verborgen vertroosting waardevoller is dan technische medicatie, hebben gelijk. Al die mensen die zich neerbuigen over alles wat naamloos is en vergeten, hebben gelijk.

Dat mogen wij vanavond zeggen en zingen: het gelijk staat aan de verkeerde kant. Wie Pasen zegt, noemt zichzelf marginaal.

Maar eens komt het uur, dat wat vandaag in de marge staat het grote nieuws zal blijken te zijn. Omdat het waardevoller is dan de volle tekst, waardevoller dan het hoofdartikel.

Dat Is Pasen. Dat is Paasgeloof. Hij die onze broeder is en meester, hij is niet tevergeefs onvruchtbaar gestorven.