8e zondag door het jaar (2006)

Beste dorpsgenoten,

Geen kwaad woord over bier, zeker niet in deze carnavalsdagen!

Liever houd ik me aan het evangelie van deze zondag dat in de laatste regel over wijn spreekt.

In de tijd van Jezus werd er ook bier gedronken, daar niet van. Toch wordt er in heel oude boeken vaker over wijn gesproken. Over wijn als een teken van vreugde, als de vrucht van hard en zorgvuldig werken in de wijngaard, over wijn die de kleur van ons bloed heeft en daarmee vergeleken wordt. Wijn, als drank voor keizers en goden.

Wijn heeft iets aparts. Bij wijn dacht ik vroeger aan heel deftige maaltijden of aan pastoors die bekend stonden om hun goede wijn. Wijn is nu wel gewoner geworden. Toch drink je wijn niet uit het eerste het beste glas, je praat over nieuwe en oude wijn, over zoete en droge wijn, je drinkt hem niet met grote slokken en je drinkt een glas leeg, slok voor slok. Wijn moet een bepaalde temperatuur hebben en je moet de fles openmaken een tijd voordat hij gedronken gaat worden.

En als je de beschrijvingen van wijnverkopers hoort, met woorden als opvoeden en afdronk, dan krijg je de indruk dat het inderdaad om een godendrank gaat waar gewone mensen niets van kunnen proeven.

Nu naar het evangelie.Daar geeft Jezus goede raad over het bewaren van wijn: "Jonge wijn in nieuwe zakken." Zo werd hij vroeger bewaard, in zakken van leer om er in te rijpen, zoals dat nu gebeurt in eiken vaten.

Ik zeg niet te veel als ik zeg dat Jezus een boodschap had die smaakte als jonge wijn. En die moest dan ook bewaard worden in een nieuwe verpakking.

En daar zit een probleem.

Het is gek: van de ene kant houden we niet van oud. We willen nieuwe dingen, nieuwe meubels, een nieuwe keuken, nieuwe mode. En daar hebben we graag iets voor over.

Over andere dingen zeggen we gemakkelijk: "Het is altijd zo geweest."

Vaak zeggen we dat over nieuwe ideeën, over onderwerpen waar we niet vertrouwd mee zijn.

Onze moeder, de H. kerk gaat ons daar in voor: de dingen die Jezus als nieuw verkondigde worden nog altijd gepresenteerd in de oude verpakking.

Maar ook wijzelf gedragen ons als oude verpakking! Ook in ons leven en kriebelen nieuwe dingen, nieuwe gedachten, nieuwe vragen, nieuwe gevoelens. Het is van levensbelang daar aandacht aan te geven, want als het goed is blijven we steeds groeien en veranderen. Er zit jonge wijn in ons. Die heeft een nieuwe verpakking nodig.

Ik kwam een tekst tegen van aartsbisschop Williams, hoofd van de Anglicaanse kerk, een collega van de Paus kun je zeggen.

Hij zei: "Ik bid om vertrouwen, verbeelding, dankbaarheid en vreugde, want daaruit komt rechtzinnigheid voort, niet andersom." Hij noemt niet gehoorzaamheid aan de leer en aan het kerkelijk gezag, wel vreugde. Hij zegt precies wat Jezus bedoelde met jonge wijn in nieuwe zakken. Vreugde en wijn gaan samen. Vreugde is de nieuwe verpakking die de kerk nodig heeft om zich te vernieuwen. Vreugde moedigt ook ons aan om dingen nieuw te verstaan.

Niet lol, herrie en kabaal. Wel vreugde, die je proeft bij beetjes. Als je die proeft, zit je op de goede weg.

Dat het zo moge worden.