De weg (2011)

Waar een wil is, is een weg. Als er geen weg is dan is er altijd nog een weg terug. Als er geen uitweg is dan is er alleen de weg doorheen. Ook al is de weg steil en doornig. Het is en blijft een weg. De weg naar het geluk bestaat niet. De weg zelf is het geluk. Op een rechte weg verdwaalt niemand. Voetstappen worden een weg als mensen dezelfde richting gaan. Er zijn nogal wat spreuken met het woord –weg- erin. Dat komt natuurlijk omdat je met het beeld van een weg duidelijk kunt maken wat eigenlijk maar moeilijk helder en duidelijk te maken is. Alle spreuken hierboven gaan over gevoelens zoals geloof en vertrouwen over eenzaamheid, liefde en geluk. En dat is allemaal niet gemakkelijk om onder woorden te brengen. Beelden komen nog het dichtst bij de waarheid. In het leven zoeken veel mensen naar liefde en geloof en wij hier in de kerk zoeken toch contact met God die de bron is van ons bestaan, maar we weten ook dat Zijn directe Aanwezigheid voor ons verborgen blijft en zal blijven. Toch blijven we zoeken, bidden, vragen en soms raken we Zijn Aanwezigheid in het samenzijn hier in het breken en delen met elkaar, in het samen zingen en samen Zijn weg gaan.
Daarom heeft Jezus het vandaag in het evangelie over zichzelf als de weg naar God. In Jezus zelf komt als in geen ander het ondenkbare en het onnoembare dicht bij ons. Zijn leerlingen en wij net zo onzeker als zij vragen naar God en willen graag alles beheersen en controleren. Het liefst zouden we God in een vakje stoppen en Hem eruit halen op momenten dat wij Hem willen kennen en het nodig vinden. Maar de weg van God is anders antwoordt Jezus op de vragen van zijn vrienden. De weg naar God is geen strak geplaveide asfaltweg. De weg naar God is de weg van het leven, die door de liefde gaat, maar ook langs ravijnen van verdriet en boosheid en teleurstelling.
Als de leerlingen vragen naar God, zegt Jezus. Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Hij gebruikt het beeld van de weg om het Mysterie het Mysterie te laten. Het is niet zo moeilijk om te weten hoe die weg van Jezus eruit ziet. We lezen er elke zondag over hier in de kerk.
Het is de weg van liefde. Het is de weg van gerechtigheid en vrede. Het is de weg van naastenliefde en een ander liefhebben als je zelf. Het is een weg waarop iedereen welkom is om samen een bonte stoet te vormen van mensen die Zijn weg willen gaan.
Als je de weg van Jezus gaat is er altijd een weg om terug te komen; een weg van open armen en vergeving.
Als je de weg van Jezus gaat is het soms steil en doornig maar mag je je ook met Gods wind en beweging mee laten glijden
Als je de weg van Jezus gaat is dat geen garantie voor een rechte en strakke weg, maar is het nooit een doodlopende weg, maar altijd een weg ten leven.