Open je deur (2011)

Je hebt tegenwoordig allerlei deuren. Allereerst de gewone deur die open en dicht gaat. Aan beide kanten van de deur vind je een klink. Mensen kunnen in en uit gaan. Meestal staat er aan de ene kant van deur iemand om je te begroeten en we weten allemaal dat een open deur symbool staat voor gastvrijheid en openheid.
Gevaarlijker wordt het als er in de deur een luikje zit of als er een kettinkje aan de deur ziet die vastgemaakt is aan het kozijn. De openheid wordt wat minder en het is afhankelijk van wie of wat je bent of je binnen mag. Er worden voorwaarden gesteld. Niet iedereen mag naar binnen.
Verder zijn er schuifdeuren, draaideuren, kluisdeuren en hordeuren en ga zo nog maar een tijdje door. Door hordeuren kun je zo maar doorheen lopen. Er is nauwelijks verschil tussen binnen en buiten. Een enkel vliegje of mugje wordt er door tegen gehouden. De schuifpui biedt de nodige openheid, maar je kunt behoorlijk tegen het glas aanlopen. Het lijkt soms wel heel open, maar kan ook pijnlijk afgesloten zijn hoe mooi het er aan de binnenkant ook uit ziet. Draaideuren zijn handig, maar je loopt wel het risico dat je buiten staat voordat je je boodschap hebt gedaan. Soms worden mensen draaideuren genoemd en dan duidt dat niet op een goede menselijke eigenschap. Het gaat dan over mensen die met alle winden meewaaien. Ze lijken nauwelijks een eigen mening te hebben
Jezus spreekt in het evangelie over zichzelf als een deur en zegt: wie door mij binnenkomt zal gered worden, die kan ook vrij in en uit gaan en zal weidegrond vinden. De deur van Jezus heeft in tegenstelling tot een hordeur wel body. De boodschap van Jezus mag meer dan duidelijk zijn: Hij belooft dat God voor ons zal zorgen als wij mensen voor elkaar zorgen. Jezus is ook geen draaideur die met alle winden meewaait, maar wel staan gastvrijheid, liefdevolheid en openheid voorop; een belofte van beschutting, bescherming en houvast. Hij houdt de deur voor geen mens dicht. Er zit geen ketting op, geen luikje in en laat de deur niet dicht als je eenmaal binnen bent gekomen. Je mag ook elders nog eens zoeken en vrij in en uit gaan zoals Jezus zelf zegt en vooral altijd terugkomen om te vinden wat je uiteindelijk zoekt. Vrijheid voor wie binnenkomt, maar geen draaideur waardoor je zomaar buitenstaat als het even niet loopt. Binnen is heel wat te vinden; geen dagelijkse boodschap maar een levensboodschap. Je wordt uitgedaagd te leven in Zijn Geest. Soms gaat dat in tegen de maatschappelijke storm, soms gaat het tegen de mensenwind in en soms wordt ook echt verwacht dat je pal staat voor zijn boodschap, dat je jezelf radicaal inzet voor de kudde en zeker voor hen die buiten de boot dreigen te vallen of beter gezegd vandaag voor hen voor wie de deur dreigt dicht te vallen, voor hen die kwetsbaar zijn, want één ding mag duidelijk zijn. Er mag niemand verloren gaan.
Jezus roept ons gastvrij op. Zijn deur staat open. Je mag er binnenkomen. Er wordt gedeeld met elkaar en er is altijd weer vergeving. Natuurlijk is er wel eens wat, maar uiteindelijk kunnen we allemaal door dezelfde deur naar binnen. Ik wordt nog steeds dagelijks geroepen en geraakt door zijn boodschap. We worden dan ook dagelijks uitgenodigd mee te doen. Vrijwilligers in het pastoraat, pastoraal werkers, priester en diakens noem maar op. Gewijde en vooral toegewijde mensen. Jezus de deur bij uitstek roept je er een welkom toe, een gastvrije stoel staat voor je klaar en ook de tafel om te delen. Zo is het. Zo mag het zijn . Een droom die waarheid en werkelijkheid mag zijn