11e zondag door het jaar A

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden
De menigte die afgetobd neerlag als schapen zonder herder...

Wie waren die mensen ? Waarom liepen zij Jezus achterna ? Misschien op zoek naar iemand die hen hielp te ontsnappen aan de bestendige druk van de bezetter en aan de bemoeizucht van de Farizeeën...

Vandaag is dat anders. De menigte mensen die afgetobd neerliggen als schapen zonder herder zijn nu die 22 miljoen mensen die ieder jaar op onze dichtbevolkte planeet sterven van de honger.

De vierdaagse wereldvoedselconferentie te Rome is deze week geëindigd zonder enig resultaat. Alleen enkele vage beloften waarvan we op voorhand weten dat zij niets betekenen.

En dan te bedenken dat de militaire uitgaven overal ter wereld worden opgedreven, dat de Verenigde Staten hun rakettenschild gaan bouwen : het duurste speelgoed aller tijden, dat ook in ons eigen land het budget voor de militaire uitrusting verdubbeld is, dat voor 11 juli feestcheques worden uitgedeeld om je buren te trakteren...

Laat die 22 miljoen mensen maar van honger doodgaan. Die hebben de kracht niet meer om met hun gamellen te protesteren.

Er is nog zoveel onrecht op de wereld, maar arbeiders om daaraan iets te doen, zijn er weinig.

Net zoals toen verwacht Jezus dat mensen hun verantwoordelijkheid opnemen. Het rijk Gods is aan mensenhanden toevertrouwd. Zij moeten de zieken genezen, zij moeten de hongerigen spijzen, zij moeten de demonen uitdrijven, de demonen van de angst en de terreur, van de corruptie en de verdrukking.

Misschien ligt de afgetobde massa mensen wel dichter bij ons dan we vermoeden. We moeten de pijnpunten durven zien ook in ons eigen midden. In die vele jonge en minder jonge mensen die opgejut worden om te presteren en vooruit te komen en anderzijds losgelaten worden zonder enig normbesef en nooit meer horen waar het in het leven echt op aan komt.

Durven herder zijn voor je medemensen is de opdracht van elke christen : er zijn voor de anderen, bemoedigen waar het kan en ingrijpen waar het moet. We hebben immers veel gekregen aan gelovig inzicht, me moeten ook veel van die rijkdom willen doorgeven.