Je bent beter dan je denkt

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

In dit fragment uit het evangelie vinden we een typisch voorbeeld van een praktijkles, zoals Jezur die aan zijn leerlingen heeft gegeven.!Hij had hun theoretisch verteld, dat mensen ongdlooflijk veel kunnen. Zo had Hij verteld dat mensen ietr kunnen, waarvan je zou denken dat God het alleen kon: {onden vergeven. Jezus geeft toe, dat dat moeilijk is, ontzettend moeilijk. Iemand vergeven die jou iets ergs misdaan heeft, kost erg veel moeite. Maar Jezus had gezegd: je kunt het wel. Je bent beter dan je denkt. Dat was zijn theorie. Nu komt de praktijkles.

Jezus gaat eten met zondaars. De farizeeërs ergeren zich daaraan. In hun opvatting terecht. Want je kunt niet zomaar in ieder gezelschap verkeren. Er zijn tenslotte grenzen. Er zijn buurten waar je als fatsoenlijk mens niet dient te komen. Jezus doet het toch. En daar ergert men zich aan, zoals men dat nu ook nog zou doen.

De verdediging van Jezus is heel merkwaardig. Hij zegt: ‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig zieke mensen wel'. Nu zit er achter deze zin heel duidelijk: dat die farizeeërs eigenlijk veel zieker zijn dan die zondaars met wie Jezus eet. Alleen: ze hebben het niet in de gaten. En dat is heel gevaarlijk. Want wie flink ziek is, maar dat niet voelt, loopt gewoon door. Zo iemand loopt, zonder het zich bewust te zijn, met de dood in zijn schoenen. Hij gaat niet naar een dokter. Want hij voelt niets. Zo iemand zegt dan ook: ik heb geen dokter nodig. Het zit wel goed met me. Maar zo iemand is een veel gevaarlijker patiënt dan iemand die zich wel ziek voelt. Hij gaat naar een dokter, en kan geholpen worden.

Dat leren de leerlingen in die praktijkles. Jezus zegt eigenlijk: dat Hij machteloos staat tegenover mensen die menen dat ze zo goed zijn. Ze hebben niet in de gaten hoe beroerd ze eraan toe zijn. Maar Hij gaat wel eten met zondaars, met mensen die voelen dat ze niet zo best zijn. Daar kan Hij alles bereiken. Dat worden zijn mensen.

Een eenvoudige ingreep! Hij gaat met ze eten. En zie eens hoe ze veranderen.

Zou dit nu ook van deze gebedsdienst gezegd mogen worden? Het is te hopen, want dan komen we er als goede mensen uit...