Een kleine profeet

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Eens, 28 eeuwen geleden, heeft een man geleefd. Hosea was zijn naam. Wij noemen hem vandaag een kleine profeet. Zo zijn er in de bijbel twaalf. Hij was toen zeer actueel, een man van zijn tijd. Hij zag wat elke profeet zag: de mensen leven fanatiek van kleine, kortstondige flitsen. Ze brengen offers aan verkeerde goden. En als ze al eens vroom zijn en de naam van God in de mond nemen, is dat maar een vluchtig gebeuren. Het is als de nevel die er is in de morgen en die na een paar uren optrekt. Zo heeft God Zijn deel(tje) gehad, zo menen zij. Verder leven ze van hetgeen het leven biedt. Zo wordt hun welstand steeds groter en hun geloof steeds kleiner. God staat aan de rand, in de pechstrook: alleen als ze nood hebben, roepen mensen Hem op. Hij is hun wegenhulp, een nuttig adres voor kwalijke, bange uren. Je mag dan ook niet zeggen, dat ze niet godsdienstig zijn! Dat zou hen beledigen. Ze roepen Hem toch aan? Daarover heeft Hosea het vandaag in onze lezing.

Als je dat zo leest, dan zeg je filosofisch: er is nog niets veranderd, het is vandaag nog altijd hetzelfde liedje, mensen stoten zich blijkbaar altijd aan dezelfde steen. Ze zullen dus wel altijd nood hebben aan een prof eet, een kleine of een grote. En af en toe ook al eens aan God. Als er oorlog is of zo, of als het kind ziek is. En ze zullen wel, nu zoals vroeger, eventjes naar hen luisteren. Hoewel...

Er is wellicht toch iets veranderd. Onze profeten zijn vandaag veel stiller. Ze dreigen minder met de doodstraf op Gods bevel. Zoiets nemen ze vandaag niet meer in de mond. Nee, zo sterk spreken doen ze niet meer. Er zijn er natuurlijk wel, maar dat zijn geen échte. Dat zijn onheilsprofeten. Zij dreigen nog wel met ondergang Ze voorspellen zelfs de datum van het einde. Maar, zoals gezegd, dat zijn geen echte.

De echte profeten zijn immers heil-spellend. Ze beloven nieuw leven. En toekomst. Als zij een datum vooropstellen, is dat een datum voor een nieuw begin. En dat begin is nooit over tien jaar of in de volgende eeuw. Nee, het is onmiddellijk!!!

Als je dus Hosea ontmoet in Brussel, in Antwerpen of in Leuven, in Mechelen, in Haacht of in Berg, vraag dan nooit: wanneer? Wanneer moet ik bidden? Wanneer moet ik Broederlijk Delen? Wanneer moet ik mijn broeder behoeden? Wanneer moet ik een zieke bezoeken? Het antwoord is vooraf gegeven: nu!...